KERALA STYLE SPICY ALEESA / HALEEM / HAREES (WHEAT MASALA KANJI)


KERALA STYLE SPICY ALEESA (WHEAT MASALA KANJI )

Aleesa is the malabari version of harees / haleem. Harees is an arabic dish in which
wheat is boiled & mixed with meat . Its a kind of porridge ( kanji ) which is an unavoidable dish among arab countries during the month of ramadan. These harees were introduced to hyderabadi army by arab soldiers . This is how harees reached india , particularly in hyderabad & then modified by hyderabadi people which resulted in formation of haleem. Haleem became one of the top most famous dish in hyderabad . Similarly when this reached to kerala ( among north kerala muslims) it became aleesa. Aleesa is a malabari porridge which is served during ramadan, for suhoor ( athazham ), & also for muslim salkarams ( party ). It is made by both chicken  /  mutton. Here we have used mutton along with broken wheat . We have made a little bit spicy version of aleesa than the regular one. In this month of ramdan , this is such a filling recipe for suhoor / or for dinner . Do try this recipe & let us know how it was in the comments section below & also do not forget to subscribe our blog to get updated☺☺. So here we go..



๐ŸฒKerala style spicy Aleesa (wheat masala kanji) ๐Ÿฒ
*******************************************

Ingredients
------------------

1) Broken wheat - 1 cup
2) Minced mutton - 150 g
3) Turmeric powder - 1/2 teaspoon
4) Roasted fennel seed - 1/2 teaspoon
5) Garam masala - 3/4 teaspoon
6) Pepper powder - 3/4 teaspoon
7) Onions finely chopped - 2
8) Green chilli finely chopped -  4-5
9) Garlic finely chopped -6-7 nos
10) Ginger finely chopped - 1 small piece
11) Curry leaves - 2 stems
12) Thick coconut milk - 1 1/2 cups
13) Water - 4 cups
14) Salt  - as required
15) Ghee - 2- 3 large teaspoon

Method
"" "" "" ""

Wash the broken wheat and minced mutton. In a pressure cooker along with washed broken wheat & minced mutton add 3 to 5 ingredients, salt and 4 cups water  & close the lid . Let it cook & when its done with  the first whistle, lower the flame (bring it to simmer) & wait for 4 more whistles. When the steam goes completely, open the lid of the cooker & add coconut milk into it. Let it boil & then turn of the flame.
Now in a pan put ghee & add ingredients 7 - 10 & saute it . When its cooked add pepper powder & curry leaves . Then pour this into the aleesa ( kanji ).
Kerala style spicy aleesa is ready to serve.

This is a perfect & complete meal for suhoor at ramadan .

----------------------------------------------------------------------

๐Ÿฒเด•േเดฐเดณ เดธ്เดฑ്เดฑൈเตฝ เดธ്‌เดชൈเดธി เด…เดฒീเดธ (เด—ോเดคเดฎ്เดช് เดฎเดธാเดฒ เด•เดž്เดžി )๐Ÿฒ
****************************************************************

เด†เดตเดถ്เดฏเดฎുเดณ്เดณ เดธാเดงเดจเด™്เด™เตพ
------------------------------------------

1) เดธൂเดšി เด—ോเดคเดฎ്เดช് เดจുเดฑുเด•്เด•് - 1เด•เดช്เดช്‌
2) เดฎിเตปเดธ്เดก് เดฎเดŸ്เดŸเตบ - 150 เด—്เดฐാം
3) เดฎเดž്เดžเตพเดชൊเดŸി - 1/2 เดธ്เดชൂเตบ
4) เดตเดฑുเดค്เดค് เดชൊเดŸിเดš്เดš เดชെเดฐിംเดœീเดฐเด•ം -1/2เดธ്เดชൂเตบ
5) เด—เดฐം เดฎเดธാเดฒเดชൊเดŸി - 3/4 เดธ്เดชൂเตบ
6) เด•ുเดฐുเดฎുเดณเด•് เดชൊเดŸി - 3/4 เดธ്เดชൂเตบ
7) เดธเดตാเดณ เดšെเดฑുเดคാเดฏി เด…เดฐിเดž്เดžเดค് - 2เดŽเดฃ്เดฃം
8) เดชเดš്เดšเดฎുเดณเด•് เดšെเดฑുเดคാเดฏി เด…เดฐിเดž്เดžเดค്  -                  4-5เดŽเดฃ്เดฃം
9) เดตെเดณുเดค്เดคുเดณ്เดณി เด…เดฐിเดž്เดžเดค് - 6-7 เดŽเดฃ്เดฃം
10) เด‡เดž്เดšി เด…เดฐിเดž്เดžเดค് -  เดšെเดฑിเดฏ เด•เดท്เดฃം
11) เด•เดฑിเดตേเดช്เดชിเดฒ -  2 เดคเดฃ്เดŸ്
12) เด•เดŸ്เดŸി เดคേเด™്เด™ാเดช്เดชാเตฝ - 1 1/2 เด•เดช്เดช്
13) เดตെเดณ്เดณം - 4เด•เดช്เดช്
14) เด‰เดช്เดช് - เด†เดตเดถ്เดฏเดค്เดคിเดจ്
15) เดจെเดฏ്เดฏ്  -  2- 3 เดตเดฒിเดฏ เดธ്เดชൂเตบ

เดคเดฏ്เดฏാเดฑാเด•്เด•ുเดจ്เดจ เดตിเดงം
"""""""""""""""""""""""
เดจുเดฑുเด•്เด•് เด—ോเดคเดฎ്เดชും เดฎเดŸ്เดŸเดจും เด•เดดുเด•ി เดตൃเดค്เดคിเดฏാเด•്เด•ി 3 เดคൊเดŸ്เดŸ്  5 เดตเดฐെเดฏുเดณ്เดณ เดšേเดฐുเดตเด•เดณും เด‰เดช്เดชും 4เด•เดช്เดช് เดตെเดณ്เดณเดตും เดšേเตผเดค്เดค് เด•ുเด•്เด•เดฑിเตฝ เดตേเดตിเด•്เด•ുเด•. เด†เดฆ്เดฏเดค്เดคെ เดตിเดธിเตฝ เดตเดจ്เดจാเตฝ เดšെเดฑിเดฏ เดคീเดฏിเตฝ เดตെเดš്เดš് 4 เดตിเดธിเตฝ เดตเดจ്เดจാเตฝ เดคീ เด“เดซാเด•്เด•ുเด•. เด•ുเด•്เด•เตผ เดคുเดฑเดจ്เดจു เดคേเด™്เด™ാเดช്เดชാเตฝ เดšേเตผเดค്เดค് เดคിเดณเดš്เดšാเตฝ เด“เดซാเด•്เด•ുเด•.
เดฎเดฑ്เดฑൊเดฐു เดชാเดจിเตฝ เดจെเดฏ്เดฏിเดŸ്เดŸ് 7 เดฎുเดคเตฝ10 เดตเดฐെเดฏുเดณ്เดณ เดšേเดฐുเดตเด•เตพ เดšേเตผเดค്เดค് เดตเดดเดฑ്เดฑി เดฎൂเดค്เดคു เดตเดฐുเดฎ്เดชോเตพ เด•ുเดฐുเดฎുเดณเด•് เดชൊเดŸിเดฏും เด•เดฑിเดตേเดช്เดชിเดฒเดฏും เดšേเตผเดค്เดค് เดฎൂเดช്เดชിเดš്เดšു เด•เดž്เดžിเดฏിเดฒേเด•്เด•് เดšേเตผเดค്เดค് เด‰เดชเดฏോเด—ിเด•്เด•ാം๐Ÿฒ๐Ÿฒ.
เด‡เดค്  เดจോเดฎ്เดชു เด•ാเดฒเดค്เดค് เด…เดค്เดคാเดดเดค്เดคിเดจ്  เดŽเดฒ്เดฒാം เดชเดฑ്เดฑിเดฏ เด’เดฐു เด•ംเดช്เดฒീเดฑ്เดฑ് เดฎീเตฝ เด†เดฃ്.



Comments

Popular posts from this blog

CONE SHAWARMA

EASY/ SIMPLE BUTTER CHICKEN

SPICY CHICKEN UNNIYAPPAM